Instagram Depresyon ve Anksiyeteye Sebep oluyor iddası - Haberportalim.com Instagram Depresyon ve Anksiyeteye Sebep oluyor iddası - Haberportalim.com 

Instagram Depresyon ve Anksiyeteye Sebep oluyor iddası


Önemli bir hukuki gelişme olarak, Kaliforniya ve New York dahil 33 ABD eyaleti, Instagram ve Facebook'un ana şirketi olan Meta Platforms'a karşı dava açtı. Dava, Meta'yı bağımlılık yaratan sosyal medya platformları yaratarak gençlerin ruh sağlığı krizini körüklemekle suçluyor. 
Instagram Depresyon ve Anksiyeteye Sebep oluyor iddası

Kaliforniya'daki bir federal mahkemeye sunulan şikayete göre Meta'nın, küçük çocukları ve gençleri bilerek bağımlılık yapıcı ve kompulsif sosyal medya kullanımına teşvik ederek halkı platformlarının tehlikeleri konusunda yanılttığı iddia ediliyor.

Bu gelişme, aralarında Meta, ByteDance'ın TikTok'u ve Google'ın YouTube'unun da bulunduğu sosyal medya devlerine, platformlarının bağımlılık yapıcı doğası nedeniyle açılan bir dizi davanın ardından geldi. Instagram'ın ana şirketi olan Meta, eyalet yasalarının her ihlali için 1.000 ila 50.000 ABD Doları arasında değişen para cezalarıyla karşı karşıyadır ve bu cezalar, Instagram'daki milyonlarca genç kullanıcı nedeniyle potansiyel olarak ciddi mali sonuçlara yol açabilir.



Bu suçlamaların temelinde Meta'nın, kullanıcılarının, özellikle de genç bireylerin güvenliği ve refahından ziyade kârı ön planda tuttuğu iddiası yer alıyor. Davalar, Meta'nın, özellikle "beğeniler" gibi özellikler yoluyla sosyal medya katılımının, dopaminle ilgili zevk nedeniyle genç kullanıcılarda bağımlılık tepkilerini tetiklediği yönündeki iddiasını öne sürüyor. 

Ayrıca Meta'nın bu zararlı uygulamaları Horizon Worlds, WhatsApp ve Messenger gibi platformlar da dahil olmak üzere sanal gerçekliğe genişletme girişimleri de inceleme altına alındı. Bu eyaletlerin başlattığı yasal işlem, ABD Kongresi'nin bıraktığı düzenleme boşluklarını gidermeyi amaçlıyor ve sosyal medya platformlarının oluşturduğu zihinsel ve fiziksel sağlık risklerinin acilen ele alınması gerektiğini vurguluyor.

Davada, Meta'nın gençleri kâr amacıyla baştan çıkarmak ve tuzağa düşürmek için tasarlanmış teknolojiler kullanarak genç Amerikalıların psikolojik ve sosyal gerçeklerini derinden etkilediği iddia ediliyor. Platformlar, psikolojik olarak manipülatif özelliklerle çocukların ve gençlerin ekran başında geçirdikleri süreyi en üst düzeye çıkarmak, depresyon, kaygı, uykusuzluk gibi zararlı sonuçlara yol açmak, eğitim ve günlük yaşamı etkilemekle suçlanıyor.

Gençler arasında üçüncü en popüler sosyal medya platformu olan ve 13-17 yaş arası gençlerin %62'sinin kullandığı bildirilen Instagram, yoğun inceleme altına alındı. Meta'nın genç kullanıcılarda bağımlılık yapıcı davranışları teşvik eden uygulamalara girişirken ürünlerinin güvenli olduğunu iddia ederek aldatıcı taktikler kullandığı iddia ediliyor. Meta, davaya hayal kırıklığını ifade ederek yanıt verdi ve başsavcının net, yaşa uygun standartlar oluşturmak için sektörle işbirliği yapmak yerine yasal yollara başvurmayı seçtiğini belirtti.

Bu dava, platformlarının genç kullanıcılara verebileceği zararlarla ilgili olarak sosyal medya şirketlerine karşı açılan yasal itirazların ardından geldi. Vaka ilerledikçe, dijital çağın artan etkisi altında teknoloji devlerinin en genç kullanıcılarının refahını korumadaki etik sorumluluğu hakkında sorular ortaya çıkıyor.



Bir Yorum Yaz




Bu site çerez kullanıyor. Siteye göz atmaya devam ederek çerezleri kullanmamızı kabul etmiş oluyorsunuz. Şartlar ve Koşullar